FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

Ранни признаци на бременност. Как да ги разпознаем?

Повечето жени са чувствителни към процесите в тялото си и реагират веднага при настъпващи промени. Други пък, със същата лекота, пропускат дори ясни сигнали, че нещо в организма им се случва. Много често първите признаци на бременност се отдават на грип, обикновена настинка или стрес, в резултат от натовареното ежедневие. Въпреки, че тестовете за бременност са най-сигурният начин да установите дали сте бременна, има някои ранни признаци, които могат да ти подскажат, че нещо се случва.

За какво да внимаваш?

Закъснява ти

Най-класическият признак за много жени е закъснението на месечния цикъл. Понякога, освен забавяне, се появява нередовно или оскъдно кървене. Но тези промени не са 100-процентов сигнал за бременност. Могат да се дължат на напрежение, обменни и редица още здравословни проблеми. Има  и случаи, когато цикълът продължава да е редовен и жените разбират, че са заченали едва през третия или чак в четвъртия месец от развитието на плода.

Кървене

При начална бременност понякога настъпва дискретното кървене. Появява се, когато делящият се зародиш се закрепва (имплантира) към стената на матката. Оскъдно кървене може да има между седмица до 12 дни след зачеване. То е известно като имплантационно кървене. Нерядко остава незабелязано, ако е слабо или да се обърка с месечния цикъл. 

Гърдите ти са по-чувствителни и по-големи

Ако гърдите ти станат по-чувствителни, напрегнати или подпухнали, със сигурност в тялото ти започват хормонални промени. Обикновено такива усещания се явяват преди цикъл, но може също да са знак за бременност. Характерни са за първия триместър. С времето затихват, защото организмът на бъдещата майка се приспособява се към динамичната хормонална среда.

Важно е да обърнеш внимание на ясните сигнали - по-изпъкнали и видими вени върху гърдите, както и възможно отделяне на секрет. Не забравяй, че такава секреция се случва и при заболявания. Ето защо лекарската консултация е препоръчителна.

Изострено обоняние

Ако започнеш ясно да разграничаваш ароматите, усетиш, че от някои миризми ти се гади или откриеш ухания, които те привличат неустоимо, то много вероятно е да си бременна. При това състояние повишеното ниво в кръвта на женския хормон – естроген, засилва активността на обонятелните рецептори.

Прекарваш повече време в тоалетната

По-честото уриниране е ранен признак за бремонност. Проявява се още в средата на втория месец от зачатието.

С развитието на плода матката все по-осезателно притиска пикочния мехур, а ти се озоваваш в тоалетната доста по-често от обичайното. Успоредно с това може да забележиш у себе си молко коремче. В началото на бременността подуването е същото както в първите дни на менструацията. (Подобно състояние изпитват редовно някои жени.)

Често ти се гади. Появява се повръщане

Един от отличителните признаци на бременността е известното “сутрешно гадене”. Още със събуждането изпитваш неприятно чувство на напрежение в стомаха, което обикновено те води направо към тоалетната. При отделните жени гаденето настъпва в различни часове от денонощието, но честотата и интензитета му винаги се понасят тежко. Причина за този дискомфорт са бушуващите хормони, които изострят реакциите на организма към външни дразнители, включително аромати и храни.

Наред с това може да настъпят промени и в базалната температура на тялото ти. Ако забележиш, че тази тенденция продължава повече от две седмици, това е сигнал за бременност.

Промени в стомашната среда

Признак за настъпила бременност са измененията в храносмилането, които водят до напрежение и дискомфорт, особено в отделителната система. Много типично е усещането за затегнат стомах. Това е естествена реакция на организма, който се старае да абсорбира възможно най-много хранителни вещества от вътрешната среда.

Засилена умора и желание за сън

През бременността усещането за умора се засилва, защото в кръвта нивата на женския хормон – прогестроген, значително се увеличават, което води до сънливост. Майчиното тяло се нуждае от двойни дози енергия. Често, дори и след най-обикновени задачи, бременната жена е толкова изтощена, че единственото, за което си мисли е сън. Обикновено чувството за отпадналост отшумява към края на първия триместър.

Когато всекидневните ти задачи те уморяват, а от допълнителните активности - спорт, танци или други развлечения, се чувстваш изтощена като след маратон, трябва да обърнеш повече внимание на себе си. Ранната поява на умора е сред сигналите, че може би ще имаш рожба.

Постоянство на непостоянните емоции

Така най-кратко се характеризират промените в настроението ти - докато преди малко си била весела и щастлива, след миг вече си раздразнена и гневна, а след това пък изведнъж ти е тъжно. Рязката промяна в емоциите  ти е резултат от динамиката на хормоналната среда организма, която директно “говори” на мозъка през нервната система. Обърни внимание как се чувстваш. Добре е да си направиш тест, ако забележиш постоянство в променливото си настроение.

Признаците на бременността са много и лесно могат да бъдат объркани с прояви, които настъпват при стрес, умора, нездравословен живот, заболявания. Сексуалните контакти без контрацепция са също фактор, който трябва да имаш предвид. Внимателно преценявай промените в себе си и спокойно използвай повече от веднъж тест за бременност. Разумно е за всеки симптом да се съветваш с лекар, който най-ясно може да ти каже какво се случва в тялото ти и най-компетентно да те подготви за голямата ти мисия – да бъдеш майка.