FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

Фолиевата киселина и бременност

Ако искате да забременеете, не забравяйте фолиевата киселина!

Става въпрос за витамин В9, който по време на бременност помага за предотвратяване на малформации в невралната тръба (отворени или затворени) - тази част от плода, която ще се превърне в главния и в гръбначния мозък на бебето. Ако не се затвори нормално при раждането или ако затварянето на гръбначния канал е непълно, ще средизвика много сериозни малформации (спина бифида, аненцефалия и енцефалоцеле).

Всяка година само в Съединените щати приблизително 3 000 бременности са засегнати от дефекти на невралната тръба (ДНТ). До 70% от случаите могат да бъдат предотвратени, ако всички жени вземат необходимото количество витамин В9 преди зачеването и в ранните етапи на бременността. В по-късен етап на бременността приеането му е важно за намаляване на риска от преждевременно раждане.

Кой и кога трябва да приема фолиева киселина?

Полезна е бременните за предотвратяване на дефекти на невралната тръба (ДНТ). Въпреки тази добра новина, тя от полза само ако се приема от началото на зачеването и през първите седмици от бременността, а още по-добре дори преди потвърждаването на факта, че се очаква дете.  Ако диетата на жената е небалансирана, нивото на фолиева киселина в организма вероятно е понижено. Човешкият организъм произвежда много ниски количества, недостатъчни за нуждите, които се увеличават по време на бременността, затова трябва да се осигури чрез храната или чрез добавки.

Идеалният вариант е да започнете приемането на фолиева киселина най-малко три или четири месеца преди зачатието, което предполага да планирате бременността. Ако зачеването е настъпило неочаквано, трябва да започнете приема веднага щом разберете, че сте бременна.

От какво количество се нуждаете?

Най-добрият начин да се гарантира правилното количество фолиева киселина е приемането на мултивитаминова добавка, която съдържа най-малко 400 микрограма, като същевременно се следва здравословна и разнообразна диета.

Въпреки че препоръчителната доза е 0,4 mg на ден, според проучване, публикувано в The Lancet през 2001 г., увеличаването на тази доза до 5 mg на ден би било още по-ефективно за намаляване на риска от ДНТ, но трябва да се внимава и да не се увеличава в същото време приема на витамин А, тъй като е опасно по време на бременност.

Повечето мултивитаминови добавки съдържат горепосоченото количество, заради Ваша сигурност винаги е добре да проверявате. Препоръчително е и допълнително интегриране на фолати (формата, в която В9 присъства в природата) чрез диетата.

Поради това повечето жени могат да ограничат приема на фолиева киселина до 400 микрограма на ден, освен ако лекарят не е посочил друго. Например, ако в предишна бременност сте имали проблеми с мозъчни и гръбначни малформации на детето или страдате от сърповидно-клетъчна анемия, трябва да се консултирате с Вашия гинеколог относно приема.

Кои храни съдържат фолати?

Срещат се в изобилие в следните храни:

тъмнозелени листни зеленчуци (спанак, броколи, аспержи, маруля);

семена и ядки;

сирена, яйца, мая;

бобови растения,

зърнени храни;

цитрусови плодове (портокали, лимони, киви и ягоди) и сушени плодове;

черен дроб (който обаче трябва да се избягва по време на бременност поради високата концентрация на витамин А).

За съжаление при готвенето по-голямата част от фолатите, присъстващи в хранителните продукти, се унищожават.