FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

Бъди майка без да изпадаш в паника!

С наближаване на голямото събитие от появата на новия член на семейството, все по-често започваме да се тревожим дали всичко ще премине по план, а страхът, че няма да се справим с грижите около бебето след неговата поява, е общото между много бъдещи майки на всяка възраст.

Ето отговорите на някои въпроси, които рано или късно си задава всяка майка.     

1. Как ще премине раждането? Ще ми помогнат ли да контролирам болката?

Невъзможно е да се правят прогнози, защото раждането е уникално и неповторимо събитие. Колкото и да сте подготвена, неизвестните остават много и страхът е напълно нормален. Полезно е да посетите курс по раждане, където ще имате възможност за споделяне с други майки.

По време на раждането ще присъства акушерка, която ще ви помогне. Препоръчително е предварително да се информирате за етапите, през които ще протече раждането.

2. Бащата да присъства ли по време на раждането?

Важно е да двойката да реши този въпрос и двамата партньори да изразят своите желания, очаквания и нужди. Дори негативният избор трябва да се уважава, а не да се интерпретира като липса на участие.

3. А ако след това нямам достатъчно мляко и трябва да използвам изкуствено? Ще бъде ли проблем за израстването на детето?

Кърменето е първата форма на комуникация между майката и детето ѝ. Защото това не е е просто да му предложим малко мляко и да го храним, но е момент на дълбок емоционален обмен. Кърмата съдържа много ценни вещества за растежа на бебето, но от психологическа гледна точка за създаването на емоционална връзка няма по-добър начин от кърменето. Единственото правило, което наистина има значение, е спокойствието на майката, гарантиращо спокойното израстване на детето. Най-важният елемент е, че гърдата или изкуственото хранене трябва да са момент на споделяне, на емоционална близост и на спокойствие.

4. Изглежда бебето никога не спи, но аз кога мога да подремна или да се изкъпя?

В началото изглежда, че организирането на деня е невъзможно - присъствието на новороденото е така разрушително, че всичките му нужди трябва да се задоволят веднага. В действителност, постепенно ще успеете да организирате ежедневието си. Ясно е, че когато се приберете вкъщи с новородено, няма да можете да мислите и да се грижите за всичко както преди. Затова ще бъде от съществено значение да оставите настрана всичко, което не е спешно, да промените приоритетите си, да се научите да делегирате задължения и да поискате помощ от роднините си. Да мислите за детето е основният ви ангажимент!

Обикновено всички майки се опитват да се възползват от всяка свободна секунда и да използват времето, когато детето спи, за да приготвят вечерята, да почистят и да подредят къщата или да изперат и да изгладят. Вместо това е по-добре да си определите приоритетите, за да успеете да се справите с умората, съобразявайки се с физическите си ограничения.

5. Когато плаче, трябва да го взема на ръце или ще го разглезя прекалено?

Новороденото се нуждае от физически контакт с майката. За съжаление обаче, през последните години се разпространи идеята, че по този начин новородените вероятно ще бъдат "разглезени". Всички тези правила, отнасящи се например до това колко минути да чакате, преди да вземете детето, губят от поглед най-важното - инстинкта на майката, който е основен елемент в изграждането на връзка с детето. Накратко, новороденото е твърде малко, за да бъде капризно или да бъде "разглезено". Просто за правилното си психофизическо развитие то се нуждае от контакт с кожата с майка си.

6. Чувствам меланхолия от няколко седмици. Ще отмине ли? Ако не, какво да предприема?

Преходната форма на депресия, наречена Baby Blues, засяга 70% от новите майки. Обикновено се появява между третия и петия ден след раждането и изчезва в рамките на няколко дни или седмици. Ако обаче това състояние на меланхолия продължава, важно е да поговорите с човек, когото чувствате много близък, с други майки или с доверена акушерка.

Само без страх и без самообвинения - ти не си лоша майка, защото в момента се чувстваш тъжна и самотна. Всъщност това е напълно нормално.

7. Бебето често страда от настинка и има висока температура, нормално ли е?

Възможно е бебето често да се разболява, особено ако има по-голям брат (или сестра), който ходи на ясли. Не трябва да се чувствате виновни, ако новороденото се разболее. Важно е да намерите доверен педиатър, с когото ще разрешите всяко колебание и съмнение, дори да е незначително.

8. Трябва да се върна на работа. На кого е по-добре да го оставя?

Не съществува универсален отговор, но има емоционално и психологическо състояние, в което майка трябва да вземе това решение. При избора, който ще направите е "как" изживявате решението - децата чувстват това, което майката чувства, отвъд думите или успокояващите жестове.

Няма перфектно решение. Ако имате достатъчно късмет, за да можете да избирате между баби и дядовци, лели, приятелки или детегледачки, ще трябва да прецените плюсовете и минусите на всяко решение и да предпочетете най-доброто за нуждите на детето и на семейството.

9. Чувствам се виновна, че прекарваме малко време заедно. Какво да направя?

Често чуваме, че е по-важно качеството на времето, прекарано с детето, отколкото количеството. Е, това наистина е така и не само на думи. Но не забравяйте, че майката, преди да бъде такава, е жена и човешко същество!

Детето не се нуждае от една разочарована майка, която се чувства непрестанно виновна или в грешка, а от майка, която, когато е с него (независимо от количеството време) присъства не само физически, но преди всичко психически - да знае как да се вслуша в неговите нужди и емоции.

10. Не успявам да се грижа за външния си вид. Чувствам се грозна и дебела, но нямам никакво време за себе си...

След раждането е нормално, че нямате време за себе си. Но това е и правилният ритъм. След първите седмици ще можете да се заемете с грижата за външния си вид, определяйки част от деня, когато ще можете да разчитате на помощта на партньора, приятелка, баби и дядовци или детегледачка (първоначално десет минути и постепенно повече). Тогава направете нещо, което ще ви накара да се почувствате по-добре - вземете ароматна вана в красива атмосфера, измийте спокойно косата си, излезте на разходка или посетете козметичката си. Скоро ще разберете, че дори ако бебето поплаче няколко минути или претендира за присъствието ви, душът например е един малък жест, който ще ви накара да се почувствате по-добре!