FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

Опасностите от стреса по време на бременност

Все повече изследвания предупреждават за опасностите от стреса при бременност. Установено, че много интензивният емоционален стрес, особено през първите седмици на бременността, може сериозно да застраши състоянието на плода.

Докато в миналото се смяташе, че връзката между майката и плода се създава едва след формирането на централната нервна система, т.е. в края на бременността, днес все повече се отчита възможността това да започва много по-рано.

Именно в най-ранните стадии на бременността стресът може да причини дълбоко увреждане на централната нервна система на плода. Данните от някои изследвания приписват на майчиния стрес отговорността за голяма част от спонтанните аборти, настъпили в началния период на бременност (без други очевидни причини).

Стресът, особено емоционалният, увеличава риска от спонтанен аборт почти три пъти. В едно все още непубликувано италианско проучване се появиха много случаи на жени, които са абортирали през първите три месеца от бременността. Все още не е напълно ясно каква в причината и проучванията в областта на медицинската наука се опитват да дадат отговор на този въпрос. Изглежда обаче, че причината е директно свързана с повишаването на нивото на хормона на стреса, кортизола, който има отрицателен ефект върху развитието на плода.

Експертите предполагат, че повишаването на нивата на кортизола служи за сигнал за опасност за организма и е сигнализира за тревога, посочвайки лошото здравословно състояние на бременната. В този контекст спонтанният аборт е защита на организма, за да противодейства на бременността, която е в несигурно здравословно състояние и ще изложи жената на риск.

Възможно е в отговор на стреса, да се задействат редица химични промени в организма на майката, особено на нивото на имунната и възпалителната система, способни да причинят увреждане на плода в ранните етапи на мозъчното развитие. В допълнение към спонтанния аборт стресът е свързан с други рискове, които могат да компрометират бременността. Според данните от проучване, проведено върху над 1 000 000 новородени в Северна Европа, съществува връзка между стреса при майката и някои заболявания, които детето може да развие след раждането. Изследването показва, че екстремният емоционален стрес, преживян по време на бременност (например смъртта на роднина), би предразположил детето към развитието на шизофрения.

Стресът може да причини преждевременно раждане и да доведе до прекалено ниско тегло на новороденото. Не може да се изключи, че дори ежедневният стрес през първата фаза на бременността, може сериозно да компрометира здравето на плода. Ето защо е важно бременната жена да се опитва да избягва, доколкото е възможно, всички ситуации, които причиняват тревожност и стрес. Това не винаги е лесно, особено като се има предвид, че все повече жени продължават да работят по време на бременността си и имат хиляди други ангажименти. В тези случаи е полезно да се опитате да намалите стреса, за да избегнете рискове и да живеете спокойно през този период.

Изследване, проведено от изследователи в университета в Тайван, предлага музиката като ефективен инструмент за борба със стреса. Резултатите, публикувани в Journal of Clinical Nursing, придават на музиката роля, която е от особено значение за управлението на пренаталния стрес, който засяга все по-голям процент от бременните жени. Данните показват значително намаляване на нивата на кортизола при жени, които слушат релаксираща музика - класическа, приспивни песни, звуци от природата и музика за деца, поне по тридесет минути на ден. Доказано е, че тя спомага за намаляване на тревожността и на депресивните състояния. Изследователите обясняват, че положителният ефект на музиката и нейната релаксираща сила могат да бъдат приписани на сетивните стимули, засягащи нервната система и хормоните, и се явява физиологичен отговор на ежедневния стрес.