FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

Колко расте коремът по време на бременност?

Типичният и видим признак за наличието на бременност е нарастването на корема на бъдещата майка. Как расте коремът, какво и как се променя през деветте месеца?

За да разберете по-добре, представете си, че матката е като балон, който трябва да се напълни с вода. Тъй като водата става все повече и повече, балонът става все по-голям и по-голям, докато достигне максималния си размер. Това е твърде опростено описание, но помага да се разбере най-общо за какво става въпрос. Разбира се, в кореа няма само вода и той расте, тъй като обемът на матката, в която расте бебето, се увеличава. Същевременно нараства и плацентата, която дава храна на бебето, както и количеството на амниотичната течност, предпазваща плода.

Растежът е бавен, тъй като е необходима адаптация към новата ситуация и поддържане на баланс. Нека да видим как протича бременността и как се променя коремът през всеки месец!

Коремът в ранна бременност (1 месец)

През първия месец майката дори не знае, че е бременна. Не забелязва никакви промени и визуално тялото ѝ е абсолютно идентично с предходния месец. Въпреки това, тя може да има различни усещания - за леко подуване и за тежест точно в долната част на стомаха, закъснение на цикъла и гадене. Малцина мислят за бременност, защото често тези усещания също се свързват с чревни или пикочни нарушения. Но през този период се оформя сърцето на бебето.

2 месец

По същество няма явни промени в сравнение с първия месец. Коремът не се вижда, не е нараснал, не е станал по-обемист. Въпреки това, ембрионът започва да придобива човешка форма и вече достига до три сантиметра.

3 месец

Този е един доста специален месец. Преминала е опасността от аборт и вниманието на майката се насочва към нарастващия корем. По средата му започва оформянето на тъмна линия. Засега обаче, всичко се крие идеално под дрехите.

В края на третия месец на бременността, между 10 и гестационна седмица, плодът е съвършено развит. Въпреки че не го усещате, той се движи - мърда, рита и т.н.

4 месец

Започва бавното видимо нарастване на корема - не се развива нагоре, към гръдния кош, а сякаш напред. Това е времето, през което тялото "се адаптира" и прави място за растящото в утробата бебе.

Тъй като за матката мястото в таза вече не е достатъчно, започва да се развива в коремната кухина. Измества и повдига коремните органи, а в последните месеци и диафрагмата, изменяйки положението на органите в гръдния кош. Нарастването на матката и на плацентата предизвиква увеличаване на кръвоносните съдове в малкия таз и за кръвоснабдяването им сърцето трябва да работи повече.

На този етап може да забележите появата на по-тъмна вертикална линия, която започва от пъпа и продължава нагоре. Това е така наречената linea nigra - абсолютно физиологично събитие по време на бременност, причинено от хормонални изменения и хиперпигментация на кожата. Тя остава до края на бременността и расте заедно с бебето.

5 месец

Вече е невъзможно да се "скрие", че очаквате бебе. Коремът ще нараства пропорционално, но преди всичко нагоре, така че тениските и пуловерите няма да Ви стоят, както преди бременността. Започвате да усещате движенията на бебето все по-отчетливо.

6 месец

Изглежда, че растежът малко се забавя - вътрешният обем на матката се увеличава, но визуално е трудно да се открие разлика между петия и шестия месец. В някои случаи прекаленото нарастване на корема предизвиква у майката усещане за задушаване или умора. В други случаи, предизвиква промяната в стойката и походка с раздалечени ходила, характерни за бременността.

7 месец

На този етап за повечето майки се случва нещо като "експлозия". Изведнъж коремът става много по-голям и по-очевиден. Усещането за липса на дъх е максимално и коремът причинява промяна на стойката и на начина на ходене на майката, тъй като центърът на тежестта се измества напред.

 

Популярна е традицията по формата на корема на майката да се правят прогнози за пола на детето. Смята се, че жените, които очакват момче, имат по-остри и по-изпъкнали коремчета, а които очакват момиче - по-заоблени. Това схващане няма научна основа, защото формата на женския корем зависи от редица други фактори. Да кажем, че бабите имат 50% шанс да отгатнат пола на детето, доста висока вероятност и затова традицията все още съществува.

8 месец

Осмият месец е преходен период - обемът на корема не нараства особено. Детето е достигнало своето развитие по размер и не се нуждае от повече пространство. Освен това, по-нататъшен растеж би бил невъзможен, тъй като вътрешните органи на майката сега се изместват по отношение на матката и тяхната функционалност може да бъде изложена на риск при по-нататъшни промени.

9 месец

От навлизането в деветия месец (36-та седмица) коремът вече не расте и детето заема позиция за раждане - с главата  надолу. Появяват се първите контракции и често майката изпитва бутане, сякаш бебето иска да си опъне краката. Това причинява моментна деформация на корема, тъй като има различна форма.

През около 37-38-та седмици майката започва да диша по-леко, "коремът е паднал", защото детето се придвижва надолу (не важи за деца, родени с цезаровото сечение).

Промените, настъпващи във формата и обема на корема на бременната жена са различни и са много субективни. Много зависи от физическата структура на майката - дали тя е висока или ниска, от размерите на детето и от количеството на наличната амниотична течност. Ако майката е висока, коремът ще бъде по-малко изпъкнал, докато ако е ниска - обратно. Ако детето е голямо или се очакват близнаци, коремът ще бъде по-голям и ще има различна форма, също както и когато има много течност.

Затова, просто се наслаждавайте на живота и празнувайте всеки един момент от бременността си!