FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

Съвети за бъдещите майки за безпроблемна лятна почивка

Периодът на релаксация далеч от дома винаги е положителен за бъдещите майки - на ваканционните места ще дишате по-чист въздух, ще се отделите от работата и от ежедневния стрес. Но на море или на планина?

Независимо от избраното място, лятната ваканция е отлична възможност за отпускане. Можете да се погрижите за себе си и за близките си, да се заредите с енергия, необходима, за да посрещнете спокойно ангажиментите и промените, които Ви предстоят в бъдеще, да се посветите на собственото си благополучие (на тялото и на духа). Една чудесна възможност която можете да използвате максимално за собственото си здраве и за здравето на детето, което ще се роди.

Бременността по никакъв начин не изключва възможността за свободно движение и пътуване, ако се чувствате в добро здраве и силите Ви го позволяват. С предприемането на няколко предпазни мерки ще избегнете всички проблеми, свързани с топлината, умората от пътуването и неправилното хранене, които често придружават престоя далеч от дома.

Какъв транспорт да изберете?

Несъмнено самолетът и влакът са най-подходящите средства за придвижване на дълги разстояния. Но трябва да знаете, че много авиокомпании изискват да представите медицинско удостоверение за добро здравословно състояние при качване на борда и не приемат бременни жени, преминали седмия месец от бременността.

За онези, които изберат да пътуват с кола, се препоръчва често да правят кратки почивки, позволяващи да се разтъпчете, да опънете краката си и да си починете, преди да стигнете до местоназначението.

Няма особен проблем при пътуване с кораб, въпреки че е възможно да се появи чувство на гадене, от което често се страда през първите месеци на бременността.

Не предприемайте дълги пътувания с кола, с мотор или с велосипед!

Идеалното време за пътуване

Най-подходящото време за пътуване (дълго или кратко) е второто тримесечие на бременността, между петия и седмия месец. Тогава рисковете, свързани със здравето на детето, намаляват, здравето на бъдещата майка се подобрява (след третия месец гаденето и повръщането са преминали почти напълно и тялото се адаптира към хормоналните катаклизми от първия период), а раждането все още е далече. След седмия месец обаче, не се изключва възможността за преждевременно раждане, затова е по-добре да избягвате дестинации, които са прекалено далечни или нямат ефикасна медицинска здравна служба.

Изборът на дестинация

Море, планина, провинция, градове на изкуството, екзотични места... Няма никакви противопоказания по време на бременност при избора на дестинация за почивка ,в случай че не страдате от високо кръвно налягане, диабет или други заболявания. В посочените случаи предварително се посъветвайте с Вашия лекар!

 В зависимост от избора Ви, важно е да имате предвид следното:

Море

Ползите от морето за физическото и психическото здраве на бременните жени са безбройни - здравословен въздух, богат на йод, възможност за дълги разходки по крайбрежието и плуване, прохладен климат и т.н. Обърнете внимание на правилното излагане на слънце, заради увеличаването на появата на тъмни петна по кожата, особено от четвъртия месец.

Планина

Мек климат, чист и здравословен въздух, контакт с природата - ето защо, планината несъмнено е особено подходяща за бременни жени. Възможно е да се организират екскурзии, разходки в гората, пикници на тревата. На практика няма контраиндикации, освен уморителните и опасни пътувания, както и продължителното и ненормално излагане на слънце.

Избягвайте твърде голяма надморска височина (не превишавайте 1300-1400 метра), защото концентрацията на кислород във въздуха намалява и плацентата трябва да събере колкото се може повече кислород от тялото на майката.

Градове на изкуството

Да се посветите се на културна ваканция преди раждането на бебето, е отлична идея, тъй като през следващите години най-вероятно това няма да бъде на дневен ред. Съветът е да изберете места, които не са прекалено горещи, а климатът е мек, и да планирате дните си по такъв начин, че между посещенията и екскурзиите да Ви остане време за почивка и забавление. Избягвайте да стоите изправени и неподвижни по цял ден, да ходите без почивка под слънцето и да се изморявате прекомерно!

Екзотични дестинации

Пътуванията до екзотични страни не са препоръчителни, освен ако не изберете туроператори, които гарантират здравословността на района и наличието на медицински съоръжения. Много от ваксините са необходими или задължителни за този вид почивка, но са абсолютно противопоказни по време на бременност и биха могли да застрашат здравето на детето и на майката. Във всеки случай, ако изберете този вид ваканция, запознайте се предварително с хигиенните условия, предлаганите услуги, най-оборудваните болници, състоянието на пътищата и на транспортните средства, климата.