FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

1-ва седмица от бременността

Първата седмица на бременността започва от първия ден на последната менструация, според изчислението, наречено гестационна възраст. Какво се случва през този период и какви промени настъпват в тялото на жената?

Броенето на седмиците на бременността започва, когато яйцеклетката още не е оплодена от сперматозоидите и жената все още не е бременна. Първата седмица на бременността започва с последния менструален цикъл, докато изчислението на гестационната възраст, превишава периода на зачеването (изчислението започва от първия ден след зачеването). От този момент, особено за тези, които искат да имат дете, е добре да започнат да подготвят тялото си, за да посрещнат новия живот.

Жените, които искат да забременеят, трябва да започнат с някои предпазни мерки, за да се подготвят за бъдещи промени. На първо място се препоръчва да посетите Вашия гинеколог.

Същевременно се погрижете за Вашата диета и за психофизичното си благополучие. От съществено значение е да спрете тютюнопушенето, тъй като освен че е вредно за здравето, намалява плодовитостта, и разбира се, не вземайте наркотици и прекратете с алкохола!

Експертите съветват да започнете да приемате фолиева киселина, тъй като помага за развитието на плода и предотвратява някои сериозни заболявания. Важно е да обсъждате забременяването с партньора си, защото промяната ще засегне и двамата родители.

ПЪРВА СЕДМИЦА НА БРЕМЕННОСТТА: МАЙКАТА

Както бе споменато, по време на седмицата, която се брои като първа от бременността (т.е. когато жената има потвърждение за бременност) яйцеклетката още не е оплодена и сперматозоидът дори не е започнал пътуването си. Първата седмица се брои от първия ден на последния менструален период, който за известно време ще бъде и последният. В този момент зрялата женска зародишна клетка от яйчника се подготвя да проникне във фалопиевата тръба, където ще се осъществи процесът на оплождането. Това ще отнеме 14 дни. В този период тялото увеличава производството на фоликулостимулиращият хормон (ФСХ), който стимулира узряването на яйцеклетките. Разположените около зреещия яйчников фолукул яйчникови клетки отделят естрогени, чието количество се увеличава успоредно с нарастването на фоликула.

През първата част на цикъла някои фоликули се активират. Не всички фоликули ще преминат тази фаза. Само един от тях, наречен доминантен фоликул, отделя яйцеклетка, когато настъпи времето за това.

ПЪРВА СЕДМИЦА НА БРЕМЕННОСТТА: ДЕТЕТО

На този етап яйцето все още не е оплодено, но пътят към раждането започва тук. Поради тази причина е важно бъдещата майка да започне да се грижи за здравето си, да поиска гинекологична консултация и да увеличи познанията си за специфични патологии и за факторите, които могат да бъдат вредни за нея и за нейното бебе.

ПЪРВА СЕДМИЦА НА БРЕМЕННОСТ: КАКВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СЕ ПРАВЯТ?

По време на първото посещение, гинекологът предписва на жената някои скринингови тестове, за създаването на клинична картина на бременността. Сред прегледа се прави кръвна картина (възможно да се открие анемия или други аномалии, които могат да се отразят на бременността). В допълнение се правят следните тестове: Pap, ХИВ, за хламидиите и други, предписани от същия професионалист.

Цитонамазката е неинвазивен тест, който се използва за откриване присъствието на анормални клетки в шийката на матката и помага за идентифицирането на възпаление или предракови или ракови лезии.

HIV тест: с обикновен кръвен тест може да се открие наличието на HIV вирус, компрометиращ имунната система, който може да се предаде на детето.

Тест за хламидия: позволява чрез вземането на вагинален секрет или изследване на урината да се идентифицира присъствието на сексуално трансмисивна бактерия, обикновено асимптоматична, която може да предизвика някои инфекции при новородените.

Тест за токсоплазмоза: открива наличието на вирус, предизвикан от паразита Токсоплазма. Обикновено той не причинява сериозни усложнения, но появата му по време на бременност може да има сериозни последици за развитието на плода.

Преди бременност лекарят може също така да извърши ултразвук и да посъветва тест за рубеола, който ако се окаже положителен по време на бременност, може сериозно да компрометира развитието на плода.

КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ?

От тези първи моменти е важно за всяка жена, която се готви за бременност, да поеме здравословно поведение и навици - физически упражнения, консумация на здравословни храни, приемане на витаминни добавки като фолиева киселина, фундаментална по време на бременност за намаляване на риска от аненфефелия и спина бифида в плода. Тютюнопушенето, алкохолът и наркотиците трябва да се спрат през целия период на бременността.

Бременността изненадва много жени, така че не отлагайте посещението при гинеколога и отидете без страх! Често точно така започва пътуването, което ще трае девет месеца - 40 седмици или около 280 дни.