FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

Как да се подготвим за бременността – Интервю с д-р Семерджиева

Д-Р ПЕТРА СЕМЕРДЖИЕВА

Медицински директор на Adella Clinic, гинекология и асистирана репродукция

 

Д-р Петра Семерджиева е специалист по акушерство, гинекология и асистирана репродукция. Завършва Медицински университет – София. През 2010 г. придобива специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. Специализирала е по проблемите на стерилитета и методите за асистирана репродукция в Израел, Италия и Германия. Обучавана е в трансвагинална лапароскопия и операции в репродуктивната медицина в Льовен, Белгия. Има специализация по репродуктивна ендокринология и инфертилитет в Acacio Fertility Center в Ориндж Каунти, Калифорния, САЩ.

 

Попитахме д-р Семерджиева за факторите, които оказват влияние върху нормалното протичането на бременността. Вижте нейните отговори на въпросите по-долу.

 

1. Д-р Семерджиева, какви са Вашите наблюдения за психологическите промени през които преминава жената по време на бременността?

Бременността е етап от живота на всяка жена, която желае да има бебе. Този етап продължава 9 месеца и е изпълнен с много емоции, които са провокирани от очакването на вълнуващия момент около раждането на детето. Особено жените, които ще стават майки за първи път имат много въпроси, голяма част от които са свързани с подходящите моменти за забременяване и различните етапи на бременността, как начинът им на живот ще се отрази върху здравословното развитие на бебето и не на последно място - самото раждане – дали всичко ще протече нормално. Всички тези притеснения, които вълнуват бъдещата майка са основателни и трябва да се подходи с разбиране и подкрепа, за да се осигури една спокойна бременност, без излишен стрес.

2. Какво можете да посъветвате жените, които планират бременност?

Колкото повече информирани са, толкова по-спокойни ще бъдат за предстоящите моменти. Бих ги посъветвала да обсъдят всички свои въпроси с лекаря, който ще проследява бременността и да си подготвят план за раждането на детето. Редовните консултации за проследяване на бременността и правилно изготвеният план ще допринесат за намаляване на стреса и по този начин ще се избегнат възможните рискове, до които тази тревожност може да доведе.

3. Много жени се интересуват дали трябва да променят начинът си на живот по време на бременността?

Всяка бременност е индивидуална и протича по различен начин. Ето защо не мога да дам еднозначен отговор на този въпрос. В някои случаи се налага да се спазват определени правила, когато бременността е съпроводена с усложнения или някакъв здравословен проблем. Като цяло осигуряването на разнообразно и балансирано хранене като част от здравословния начин на живот и избягването на вредните навици като тютюнопушене и консумирането на алкохол е общо валидно за всички жени по време на бременност. В случаите, когато няма противопоказания и бременността протича нормално, съветвам моите пациенти да продължат да водят активен начин на живот, като изберат спортни занимания с умерени и леки тренировки, като например йога, плуване или друг вид лека гимнастика, без много натоварване за тялото.

4. Как да подготвим тялото си за предстоящата бременност?

За да си гарантирате добро начало на бременността, както вече споменах е важно да си осигурите спокойствие, повече време за почивка, а също така при взимане на решение за предстояща бременност е препоръчително да проверите здравния си статус. Говорете с Вашия лекар и споделете, че планирате бременност. Той ще направи необходимите изследвания и ще Ви увери, че сте готова за настъпване на бременността. Заедно ще решите как да подготвите Вашето тяло преди настъпването на момента, а по-късно ще планирате всички изследвания до края на бременността. Тук е момента да обърна внимание, че от изключително значение за всяка жена, която мисли за бебе е приемът на фолати. От зачеването, през бременността и кърменето, приемът на фолати допринася за нормалното кръвообразуване и процеса на клетъчно делене, както и за растежа на тъкани при майката по време на бременност, включително за формирането на плацента.

5. Какво е необходимото количество фолат и как можем да си го набавим?

Естествени източници на фолат (Витамин В9) са листните зеленчуци, някои видове зеле, доматите, краставиците, пълнозърнестия хляб и бобовите растения. Потребностите от фолат по време на бременност са двойно увеличени и е много трудно те да бъдат удовлетворени само от прием на храни, съдържащи витамина. Ето защо е необходимо да се приемат хранителни добавки, съдържащи необходимото количество фолиева киселнина в допълнение към разнообразния и здравословен хранителен режим. Фолиевата киселина е синтетичната форма на фолата, който се намира в храните, които посочихме по-горе. Световната здравна организация препоръчва ежедневен прием на 400 mg фолиева киселнина.

6. Колко време преди настъпване на бременността, жената трябва да започне да приема фолиева киселина?

Тъй като формирането на главния и гръбначния мозък и съответно затварянето на невралната тръба на бебето се осъществява в ранните етапи от настъпването на бременността, когато много вероятно бъдещата майка още не знае, че е бременна, то приемът на хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина трябва да започне около 2-3 месеца преди настъпване на бременността, за да могат нивата на фолати в еритроцитите да се увеличат и съответно фолиевата киселина да осигури превантивен ефект срещу дефекти на невралната тръба (ДНТ). С цел намаляване на риска от раждане на дете със спина бифида (spina bifida), отличен избор на продукт, който предлага комплексна грижа от момента на планиране на бременността до края на периода на кърмене, е продукта Фемибион. За по-добра ефективност, Фемибион съдържа комбинация от фолиева киселина и Метафолин, който се усвоява от организма много по-бързо от чистата фолиева киселина и по този начин доставя на организма необходимото количество фолати за много по-кратко време. Ето защо приемът на Фемибион може да започне само 4 седмици преди настъпване на бременността.

7. Какво представлява Метафолинът, който се съдържа във Фемибион и какви са неговите предимства пред обикновената фолиева киселина?

В човешкото тяло фолиевата киселина първо трябва да се превърне в биологично активна фолатна форма - 5-метилтетрахидрофолат (L-метилфолат), която организма може да използва. Биохимичния процес на преобразуване на фолиевата киселина в биологично активна фолатна форма преминава през няколко фази и не протича еднакво при всички жени. По медицински данни всяка втора жена има ензимен дефицит и поради тази причина жените с генетичен полиморфизъм не могат да оползотворят оптимално фолиевата киселина, което не може да гарантира нейния превантивен ефект. За разлика от нея, Метафолинът спестява сложния цикъл на преобразуване на фолиевата киселина и директно се усвоява от организма, без необходимост от метаболизиране. Поради тази причина, Метафолинът е единствената подходяща фолатна форма при жените с генетичен полиморфизъм.

8. Може ли приемът на фолиева киселина да продължи през цялата бременност?

В ранна бременност, приемът на фолиева киселина е задължителен за превенция на дефекти на невралната тръба. След 12-та гестационна седмица всички органи на бебето са изцяло формирани, въпреки това хранителната нужда за фолат остава повишена през цялата бременност, дори и през периода на кърмене. Фолатът допринася за тъканния растеж при майката, включително за растежа на плацентата и за нормалното образуване на кръв и клетъчно делене. В тази връзка продължаването на приема на продукти, съдържащи фолиева киселина в комбинация с други витамини и минерали може да е от полза за задоволяване на повишените потребности на майчиния организъм през целия период на бременността.

9. Какви други витамини и минерали са необходими, в допълнение към фолиевата киселина?

Нуждата от витамини и минерали за женския организъм значително се повишава по време на бременност. Жените, които планират бременност както и бременните могат да подпомогнат процеса на зачеване и развитието на своето бебе, като приемат в достатъчно количество допълнително важните витамини от група В (B1, B2, B6, B12), витамин С, витамин Е, както и йод.

10. Приемът на витамини само чрез храната може ли да задоволи завишените нужди на организма?

Много често приемът на нужното количество витамини и минерали не може да се осъществи единствено чрез храненето поради различни причини – небалансиран хранителен режим, вегетарианство, сезонност на някои плодове и зеленчуци или недостатъчни количества важни витамини или минерали в храната.

11. Какво бихте посъветвали Вашите пациенти при избора на витамини за бременни?

На пазара има голям избор на витамини за бременни, но аз съветвам моите пациенти да изберат продукт, който може да им осигури комплексна грижа от момента на планиране на бременността до края на периода на кърмене. Необходимостта на организма от витамини и минерали е различна в зависимост от етапа на бременността. Например приемът на Витамин А в началните етапи на бременността може да предизвика тератогенен ефект и развитие на тежки вродени аномалии, в случай, че препоръките за употреба на продукта не се спазват. Ето защо е важно продукта да предлага оптимална селекция на вложените компоненти според различните периоди от бременността. Наред с това действието на продукта трябва да се основава и на научни доказателства. Пример за продукт с доказана ефективност и безопасен профил е продукта Фемибион, разработен на базата на 50 годишни проучвания на немския концерн МЕРК. Серията от продукти – Фемибион 1 и Фемибион 2 са специално разработени в подкрепа на всеки етап от бременността и периода на кърмене.