FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

Можете ли да предприемете дълги пътувания по време на бременност?

Ето как да се справите с неразположенията по време на пътуване

Бременността е специален и уникален момент в живота на жената, но много от тях не знаят дали през този период е възможно да се предприемат дълги пътувания или дали няма да навреди на здравето или на детето.

Можете ли да се справите с дълги пътувания по време на бременност? Предлагаме Ви някои полезни съвети, в случаи, че Ви предстои да пътувате с кола, влак, кораб или самолет в началото на бременността, през първия триместър и през следващите месеци.

И така, възможно ли е да пътувате по време на бременност и какви предпазни мерки е нужно да предприемете?

Отговорът зависи от периода на бременност и от наличието на рискови фактори. Като цяло, повечето жени могат да пътуват безопасно по време на бременност, като предварително се посъветват със своя лекар и вземат предпазни мерки.

Какво превозно средство да изберете - кола, автобус, влак, самолет или кораб?

Всяко от изброените, освен ако няма ограничения от Вашия лекар. Имайте предвид, че при дълги пътувания винаги е препоръчително да изберете най-бързото превозно средство.

Кога можете да пътувате?

По всяко време, но през първия триместър типичните неразположения (като гадене или изтощение) могат да се засилят. През третото тримесечие коремът може да Ви дразни, когато пътувате. Затова второто тримесечие може да се окаже най-доброто време за пътуване, тъй като ще се чувствате по-добре.

Дълги пътувания с кола и влак

Колата не се препоръчва за твърде дълги пътувания (не повече от 5-6 часа), тъй като по-дълго пътуване би било твърде тежко дори при нормални условия. Няма особени рискови фактори при пътуване с кола - ако шофирате или сте пътник.

Влакът вероятно е едно от най-удобните превозни средства за бременна жена, особено за пътувания на средни разстояния. За разлика от колата, където сте принудени да останете неподвижни в много ограничено пространство, с влак печелите предимството да имате повече пространство и да се движите свободно във вагоните.

Полезни съвети:

 • винаги се консултирайте с Вашия лекар и направете всички необходими изследвания преди заминаването;

 • яжте малко и често, предимно плодове или леки закуски, за да предотвратите гадене;

 • във влака често (или поне на всеки час) ставайте и се разхождайте - помага да се избегне подуване на долните крайници и да се възстанови кръвообращението;

 • при пътуване с автомобил е важно да не забравяте винаги да си слагате предпазния колан, дори през последните месеци. Хоризонталният колан трябва да бъде поставен под корема, така че да не пристягам а кръстоносният ремък трябва да бъде разположен между гърдите и над рамото;

 • планирайте почивките, докато пътувате с кола, за да можете да се движите и да подобрите циркулацията.

  Пътуване с кораб

  Корабът предлага същите предимства като влака и може да осигури удобно и релаксиращо пътешествие за бременната жена. Единственият реален риск е вероятността от гадене при развълнувано море. Публичните корабни линии винаги гарантират присъствието на медицински персонал. По отношение на круизните кораби, трябва да обърнете внимание на техните правила и ограничения, наложени от корабоплавателните компании. Така например, за Costa Cruises, Royal Caribbean и MSC Cruises пътуването след 24-та седмица от бременността (на датата на слизане) е забранено. Затова при резервацията е необходимо да се представи медицинско удостоверение за доброто здраве на жената, с предполагаемата дата на раждане. Достъпът на борда също може да бъде забранен, ако се установят условия, които биха могли да бъдат опасни за здравето на жената и детето в нейната утроба.

  Полезни съвети:

 • както във влака, винаги помнете, че е нужно да се разхождате поне на всеки час, за да подобрите циркулацията;

 • относно присъствието на лекари на борда, имайте предвид факта, че в повечето случаи те са общопрактикуващи лекари и не разполагат с адекватни медицински съоръжения;

 • винаги се консултирайте с Вашия лекар преди заминаването,за да контролирате здравословното си състояние и да сте сигурни дали е възможно пътуването.

  Пътуване със самолет по време на бременност

  Особено през втория семестър, тези пътувания не затрудняват бременните жени, така че те могат да пътуват спокойно.

  Повечето авиокомпании разрешават полетите до 36-ата седмица от бременността (в някои случаи до 28-та седмица, винаги се информирайте в авиокомпанията); от 36-ата седмица нататък е необходимо да се представи свидетелство; винаги е най-добре да се предостави сертификат с очакваната дата на раждане.

  За рискови бременности или близнаци винаги трябва да бъде представен сертификат за годност за полет. По време на полета, особено когато пътуването трае повече от 4 часа, най-големият риск е дълбоката венозна тромбоза, дължаща се на дългото седене, а при бременност има още по-голям риск.

  Полезни съвети:

 • движете се поне 15 минути на всеки час - ходене и разтягане на краката, за да се стимулира циркулацията;

 • носете компресионни чорапи (помагащи за циркулацията в долните крайници) и удобни обувки (възможно е да ги свалите по време на полета);

 • ако е възможно, заемете място близо до коридора, за да се движите свободно и лесно да отидете в банята;

 • пийте често, предимно вода, за да избегнете застоя на течности;

 • избягвайте газирани и алкохолни напитки;

 • полетът не е препоръчителен, ако раждането е определено 7 дни след края на пътуването.