FEMIBION food supplements

FEMIBION has developed supplements for the special phases of pregnancy, from before conceiving to the end of breastfeeding.  FEMIBION food supplements provide well chosen nutrients that, used as a complement to a balanced and varied diet, can support the mom and the baby during this special and exciting time.

Бебешки мозък – какво се случва с мен?

Много жени съобщават, че започват да забравят по време на бременност. Затова, ако установите, че по-често търсите ключовете си за колата или пропускате важни дати, добре дошли във фазата на „бебешкия мозък“. Ето истината относно моментите на загуба на памет:

Изследователите не могат да решат

Доказателствата дали съществува „бебешки мозък“ са противоречиви. Едно австралийско проучване установява, че при бременните жени и новите майки няма спад в когнитивните способности в сравнение с небременните жени. Друго изследване заключава, че бременните жени се справят значително по-зле от небременните, когато стане въпрос за това да не забравят бъдещи задачи.

В момента сте малко разсеяна

Много специалисти предполагат, че пропуските в паметта се дължат на изместване на фокуса към бременността, а не на промени в мозъка. С други думи, вие сте по-заета да мислите за бебето, отколкото да обръщате внимание на това къде сте паркирала колата. Това обаче изобщо не е проблем – да, в момента може да е малко плашещо, но вашият ум се е насочил към други области. Едно проучване установява, че бременните жени например са по-добри от небременните в това да усещат надвиснала опасност.

Недоспиването не помага

Недоспиването може да окаже огромно въздействие върху работоспособността. Ако не успявате да спите по осем часа на нощ – което е характерно за повечето бременни жени – тогава е разбираемо, че в момента забравяте някои неща.

Помогнете на мозъка

Приемете, че ще забравяте известно време, и компенсирайте чрез писане на списъци, оставяне на бележки и използване на настройките за напомняне на вашия телефон. Настройте таймер при готвене и не отлагайте задачите, когато си спомните за тях – изследванията показват, че дори кратките забавяния значително намаляват шансовете да си спомните да изпълните задачите

Майчинството ви прави по-умни

Бъдете спокойни, че вашите пълни умствени способности скоро ще се възстановят. Проучванията дори показват, че обемът на сивото вещество нараства в няколко области на мозъка след раждане, както и че майките са по-добри в разрешаването на проблеми, преодоляването на стреса и извършването на определени задачи, свързани с паметта. Вашата способност да вършите няколко неща едновременно определено ще се подобри значително след раждането!

*Можем да дадем само общи препоръки, но тъй като всяка бременност е различна, при въпроси или съмнения се свържете с гинеколог.