10 Мита за кърменето - Разбити!

Станала си майка наскоро. Честито! Вероятно вече си залята от съвети на всякакви близки, роднини и приятели. На практика всички майки разбират от кърмене, но не рядко информацията, която ти дават, е неточна или изобщо недостоверна. Правилното осведомяване и разбиването на митологията около кърменето са важни за здравето и спокойствието на теб и твоето бебе. С настъпването на "Световна седмица на кърменето", Ние от Femibion сме насреща да ти помогнем като развенчаем десет популярни мита за кърменето.

1.    Първи мит - След кърмене обикновено гърдите увисват и променят формата си неестетично. 
Вярно е, че с времето гърдите променят формата си, но основна причина за това е бременността, а не кърменето. По време на бременността гърдите нарастват, което оказва напрежение върху сухожилията и мускулите, а при спада на обема им след раждането, то те естествено губят форма и еластичност. Причина за евентуалното увисване на гърдите са стреса по време на бременност, общото телесно състояние на майката - тегло, физическа активност, хормонална среда, размера на гърдите преди бременността. Увисване на гърдите след бременност се появява без значение дали кърмиш своето бебе или не. 

2.    Мит втори - Ако си с малки гърди, то няма да имаш достатъчно храна за бебето си.
Всъщност, размерът на гърдите ти няма никакво значение. По време на бременността настъпват различни, напълно естествени процеси в гърдите ти, които спомагат да произведеш достатъчно кърма за бебето. В гърдите се образуват натрупвания от мазнини и функционална тъкан, които нарастват по време на бременността и подготвят организма ти за  бъдещото кърмене. Размерът на гърдите няма отношение към количеството кърма, които можеш да произведеш. Тоест, без значение колко големи са гърдите ти няма от какво да се притесняваш, бебето ти ще има достатъчно храна от тях. 

3.    Трети мит - Различни упражнения и изобщо засилената физическа активност могат да вкиснат кърмата.
При редовна или засилена физическа натовареност организмът произвежда млечна киселина, която може да придаде на кърмата кисел и неприятен вкус. Това обаче не пречи на бебето ти по никакъв начин. Многобройни изследвания показват, че мъничетата не усещат разлика във вкуса на кърмата и хапват със същия хъс без значение дали тренираш активно или не.

4.    Мит четвърти - Ако си си правила операция за промяна на размера на гърдите, то няма да можеш да кърмиш.
Тук нещата стоят по-деликатно. Самите импланти не пречат на кърменето, тъй като се поставят  областта на подмишниците и под тъканта на гърдите и мускулите отдолу. Важният момент е дали целостта на зърното, на нервните окончания и млечните канали са накърнени. Ако при различните манипулации зърното е било оперативно отстранявано или по някакъв начин засегнато, най-добре е да се консултираш с лекар за по-информирано мнение. В случай, че зърното е било оперирано, то съществува реален шанс да не можеш да кърмиш поради редица причини. Все пак, първо се консултирай с лекар преди да се притесняваш напразно. 

5.    Мит пети - не трябва да кърмиш ако си болна.
Истината е, че в кърмата ти има толкова много антитела и полезни вещества, които са от изключителна важност за здравето и доброто състояние на бебето ти, че дори да имаш настинка, то не бива да спираш да кърмиш. Ако установиш, че имаш някакво по-конвенционално заболяване и неразположение, например грип/настинка, то бъди сигурна, че още преди кърменето вече си го предала на своето бебе. Въпреки това, в кърмата ти има всички необходими вещества за твоето мъниче, така че то да устои на външните фактори. Ако мислиш, че имаш някакъв друг тип заболяване - консултирай се със своя лекар, но не се притеснявай да кърмиш междувременно. 

6.    Мит Шест - Не бива да приемаш никакви лекарства докато кърмиш
Някои лекарства са напълно безвредни и дори полезни, докато други са непрепоръчителни или вредни. През кърмата ти преминават някои лекарствени вещества, които стигат до бебето. Така че, преди да почнеш да взимаш определени медикаменти прочети внимателно листовката им или се консултирай с лекаря си.

7.    Седми мит - Ако имаш запушване на млечните канали или инфекция на гърдите, то не бива да кърмиш.
Всъщност именно когато имаш подобен проблем трябва да се фокусираш върху кърменето. С кърмене ще можеш да преодолееш проблема със запушените млечни канали, а веднъж започнали да се отпушват, то ще можеш да се предпазиш от инфекция. Признаците на инфекцията са подобни на настинката като успоредно с това гърдите започват да се зачервяват и се появява болка. Това обикновено се случва когато бебето ти почне да променя хранителния си график с повече спане или твърда храна, което води до застой на кърма в гърдите. Ако подобни симптоми се появят консултирай се с лекар, за да разбереш кои са най-добрите медикаменти за справяне с проблема, но не забравяй да продължиш да кърмиш. Дори и с инфекция кърменето е безопасно за бебето ти.

8.    Мит Осми - Кърменето по часовник е задължително. Кърми през два часа.
Истината е, че твоето малко човече има свои собствени хранителни навици, които са строго индивидуални. Фокусирай се върху конкретните навици на своето бебе, въпреки че част от мъничетата наистина предпочитат да се хранят през интервали от около два часа. Ако нещо покрай начина на хранене и предпочитанията на детето ти те притеснява - консултирай се с лекар, който ще установи дали бебето получава необходимите количества хранителни вещества и е с добро здравословно състояние и тегло. 

9.    Мит Девет - Кърменето е изпитан противозачатъчен метод.
Има много особености около този мит. Кърменето не е противозачатъчен метод. В определени условия, по време на кърмене, шансът да забременееш е минимален - условия като това бебето ти да е на възраст под 6 месеца, да го кърмиш денонощно и редовно, все още да нямаш месечен цикъл, а и бебето ти да не е непрекъснато с биберон в устата, тоест да изяжда по-голямата част от кърмата, натрупана в гърдите ти. Въпреки това, ако не си готова да бъдеш майка повторно не разчитай на това, че кърменето е контрацептив. 
 
10.    Мит Десет - Отбиването е трудно, а кърменето ще превърне детето ти в зависим от Мама човек. 
Отбиването също е естествен процес. Постепенното “прекратяване” на връзката кърмаче-майка с използването на шишенце с кърма/формула и биберон е нормален и плавен процес. Както бебето, така и майката постепенно свикват с тази “раздяла” и бавно започват да се отделят пак в по-самостоятелни индивиди.
Относно зависимостта в по-късен житейски етап - то това е абсолютно митологизирано. Истината гласи точно обратното. Статистически бебетата, които са кърмени, се превръщат в по-независими хора и като цяло по-самостоятелни индивиди. 
 

Споделете:

знаете ли, че

Понякога ни е необходимо предизвикателство, за да ни извади от зоната ни на комфорт и да ни напомни колко страхотни сме всъщност. Замете се с ново хоби, запишете се на вечерен курс или планирайте пътешествие.

Прекарването на време с приятели и роднини е важна част от изграждане на самочувствието – да не говорим, че ви напомня да се забавлявате.

статии

запази

Моят календар - плодордни дни

Овулация

Около 14 дни преди следващата менструация яйчниците освобождават яйцеклетка във фалопиевите тръби.

 • Много плодородни дни
 • Плодородни дни
 • Mенструация
 • Oвулация
 • Тест за бременност
 • Имплантиране
назад

Запази календара

За да ви помогнем да проследите плодородните си дни, ви предлагаме възможност да добавите тези дни към вашия личен календар:

Изберете ден

Изберете дължина

 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44

Изберете страна